Oldalak

2011. október 29., szombat

A Sacher-torta története

Amikor kérésre készítek valamit, szeretek alaposan utánanézni az adott édességnek. A Sacher-torta különösen szívem csücske, mert ilyen volt az esküvői tortánk belseje :-)


Története:
1832-ben Metternich tábornok egy különleges desszertet rendelt egy híres cukrásztól, azonban ő megbetegedett. A desszertet így a 16 éves, másodéves cukrászinas Franz Sacher készítette el: a puha tészta, az ízletes sárgabaracklekvár és a csokoládémáz kombinációja hatalmas sikert aratott. Sacher később  az Eszterházyak udvarában volt gyakornok Pozsonyban majd Budapesten, és miután mester lett, ismét elővette a régi receptet, és a Sacher torta elindult világhódító útjára...

A Sacher-torta összetétele: lágy, habos csokoládétészta vékony réteg sárgabaracklekvárral, teteje és oldala étcsokoládé mázzal van bevonva. Hagyományosan egy kis adag édesítetlen tejszínhabbal tálalják, mivel a Bécsiek szerint enélkül túl száraz lenne.

Két híres változata létezik:

A lekvár réteg középen talható. A Hotel Sacher védjegye (melyet 1876-ban alapított Franz Sacher fia, Eduard), egy kerek csokoládé pecséttel "hitelesítik".


A lekvár réteg közvetlenül a csokoládé máz alatt található. A Demmel cukrászat változata, háromszög alakú "pecséttel".


A Sacher cég 1965-ig pereskedett a Sacher torta elnevezése miatt a Demmel cukrászdával, míg megszületett a kétféle elnevezés. Az eredeti recept a mai napig hétpecsétes titok (bár az interneten számtalan változat kering), és állítólag legendák szólnak róla, hogyan is jutottak Demmelék az eredeti recepthez :-)

Több jónak tűnő receptet is találtam, csak ki kéne próbálni :-) 
Nektek van jól bevált  Sacher torta receptetek?

Még van kb. másfél napotok jelentkezni, ha szeretnétek nyerni!
Köszönöm az előző kommenteket! Olyan jókat írtatok, hogy élvezet volt olvasgatni! :D

1 megjegyzés:

abranyka írta...

szia!
Megkívántam egy szelet tortát az ékszereid láttán :)