Oldalak

2009. január 11., vasárnap

Mit olvastam tavaly...

This is a blog-game about what we've read in 2008. Sorry, but I'll write this post only hungarian ;-)
... kérdezte Katica egy újabb játék keretében, és legnagyobb bánatomra nem kell a zavarbaejtően sok cím között vacilálnom. Ennek több oka van: főleg Bars, aki napközben kivesz minden könyvet a kezünkből, mert imád "olvasni". (Kiskora óta hagyjuk, és egyáltalán nem tépi a lapokat, és csak nagyon ritkán gyűri (ami nem igaz a saját könyveire, mert azok egy többhetes vándorúton levő salátára kezdenek hasonlítani). Aztán ugye ott lennének a szabad perceim, meg az esték, amiket viszont lassan 1 éve (!!) a scrapbook tölt ki :O
Az igazság az, hogy 5nél többet olvastam, csak nem emlékszem már mit... úgyhogy íme azok, amikre emlékszem (vagyis az utóbbi időkben ezek fordultak meg a kezemben;-):
1. Murakami Haruki: A határtól délre, a naptól nyugatra
Magamtól tuti nem vettem volna meg, mivel a legelső könyve ("Világvége és keményrefőtt csodaország"), ami megjelent magyarul nem igazán tetszett. Ám ezt Apukámtól kaptam, úgyhogy ha már eccer alapon, lássuk... Egyrészt kiakadtam, mert olyan "szenvedős", "buggyant" pasiról szól, akik engem halálra idegesítenek (talán nem véletlenül ;-), ráadásul titkolózik az író, és nem is derül fény a titokra - amit szintén rettenetesen utálok!!! Szerintem ez kifejezetten szemétség egy írótól. Másrészt klasszul van megírva - bár sok múlik a fordításon - és a jazz-bárjának, meg annak a hangulatnak a leírása úgy megfogott, hogy ha állt volna pármilli ónyi felesleges tőkém a bankban, tuti nyitok egy jazzbárt egyből...
2. Wekerdi Tamás: Felnőttek és gyerekek
Hát ezt még mindig nem fejeztem be - csak azt a részt olvastam el, ami engem jelenleg érdekelt.
Ajánlom minden szülő figyelmébe, bár sokan lesznek, akiknek nem fog tetszeni, ami benne van.
Pedig érdekes! Nekem főleg a számítógépről, tv-ről szóló rész tetszett - egyelőre nem tudom megfelelő szavakba önteni, szóval inkább nem írok baromságokat. Lehet, hogy inkább majd idézek...
3. Virágvölgyi Péter: A tipográfia mestersége
Nem, nem regény ;-) viszont annál érdekesebb - főleg scrapper szemmel! És persze nem véletlenül olvastam - ezt nem ajánlom, majd megmutatom a lényegét úgyis ;D
4. Joanne Harris: Rúnajelek
Barátnőmtől kértem kölcsön :-) Nem volt rossz, kellemes olvasmányos, de nem is nyűgözött le. Odin, Loki és a többiek:-))
5. Itt álljon 2 könyv, amit minden évben egyszer legalább elolvasok...
Paulo Coellho: Az alkimista
Újra és újra ugyanolyan élvezettel tudom olvasni. Van, hogy elejétől végéig, néha meg csak lapozgatom, és az aláhúzott részeket olvasom... (Nem, nem szeretem összefirkálni a könyveket - de vannak olyanok, amikben ceruzával bizony aláhúztam a számomra fontos dolgokat. mert ezek nekem nem "csak könyvek")
Louise L. Hay: Éld az életed
Ezt is néha előről kezdem, néha meg épp ami aktuális. Sajna a végén levő "betegség - lehetséges ok" lista is állandóan előkerül (És nagyon - nagyon ritka kivétel, hogy nem jön be. Ám nagy előnye, hogy jobban meg lehet ismerni más emberek igazi belső világát is... )

Imádok olvasni, ám pechemre rettentően gyorsan olvasok... ezért szeretnék megemlíteni még egy (igazából 2) könyvet, amit ugyan 2007-ben olvastam.
Bars születése után (helysebben miután hazajöhetett) majd' 2 hétig még eléggé sokat kellett feküdnöm - örökké hálás leszek, amiért barátnőm elcipelt nekem 2 NAGYON vastag könyvet:
Christopher Paolini: Eragon (Az örökség. I. kötet), Másodszülött (Az örökség. II. kötet)
Végre nem végeztem valamivel 1 nap alatt! Viszont elámultam. Aki látta a filmet, talán sejti, hogy valami NAGYON klassz 5let az alap. (A film mellesleg NAGYON rossz. Még annál is rosszabb, és nagyon nagy bűnnek tartom, hogy egy ilyen zseniális könyvből ennyire pocsék filmet sikerült kreálni. És ezen még az sem változtat, hogy Magyarországon is vettek fel jeleneteket)
Aki szereti Tolkien műveit, szerintem ezt is imádná :D
Elkezdtem olvasni, és egyre inkébb leesett az állam. Az írója 15 (!!!) éves volt, amikor megírta az első vázlatát. ANNYIRA izgalmas, lenyűgöző, fantáziadús, és .. és... szóval szerintem zseniális. A két kötetben alig volt egy- két mondat, ahol érződött, hogy ezt bizony egy 15 éves fiú írta (De volt ilyen;-)
Bátran ajánlom a fantasy kedvelőinek!!
(Idén tavasszal jelenik meg a 3. kötete magyarul, és a 4. kötet még Amerikában sem jelent meg - ha jól tudom (mivel még nem fejezte be? ha jól tudom...)

A szabályok :

1. Írd le annak az 5 könyvnek a címét amiket, 2008-ban olvastál.
2. Nevezz meg 5 embert és értesítsd őket.
3. Linkelj vissza erre a bejegyzésre.


Én pedig kiváncsi vagyok, mit olvasott: Bobo, Rika, Mónika, Monicca, és Picur :D

További jó olvasgatást! És szép napfényes hetet!

7 megjegyzés:

BoBo írta...

Köszi Hana a meghívást, összeszedem majd a könyveim.
A te listádból a Wekerdit már olvastam, 3-at felírok a listámra, az Eragont és a folytatását pedig Marcitól elkérem (ő most olvasta őket az ősszel).

Virág Éva írta...

Hana adok neked egy díjat, a blogomon látható:))

Monicca írta...

Köszönöm,hogy rám gondoltál! Hamarosan megírom , hogy mit is olvasgattam .:)

kisvirág írta...

Kérlek látogass majd el a blogomra, vár rád egy oklevél-játék. Köszönöm!

Atyus írta...

Nálam is vár a díj!

Merika írta...

Beugranál hozzám egy baráti ölelésre?

{Hana} írta...

Tényleg kiváncsi vagyok, mit olvastatok!!
A Többieknek meg köszönöm itt is :D