Oldalak

2010. március 27., szombat

Olvasás :-)

Még régebben hívott játszani Katica, csak épp elfoglalódtam...
Szóval könyves játék:

1. Mi volt életed legrosszabb könyv élménye?

Nem emlékszem a címére, Tandori Dezső fordítmánya volt. Amilyen zseniálisan fordít verseket, hát könyvet nem :-) Teljesen érthetetlen volt :-)
Illetve amikor megjelent a kedvenc japán könyvem (Kitchen) magyarul, olaszból fordítva.. legszívesebben sikítottam volna :O Bár asszem eléggé hangosan káromkodtam...

2. Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?

Őőő... Banana Yoshimoto: "Kitchen", meg az "Éld az Életed", meg a "Beszélgetések Istennel". No meg a "Szederbor" :-) Meg a "Gyűrűk Ura"... meg az "Eragon" sorozat... és persze az "Alkimista", az "Illúziók"... szóval volt jópár, de nem sorolom tovább, mert úgysem tudok dönteni :-)
Ja, de még egy... "Seeds of the Heart". Egy kp-kori japán vers-gyűjteményt, a Hyakunin isshu-t (100 költőtől 1-1 vers) "elemzi" Nem is jó szó rá... A Hawaii Egyetemen adták ki, és az említett kötet verseiről, íróiról vannak benne mindenfélék. Nemcsak vers-elemzés, szómagyarázat, vagy költői életrajz, hanem pl. hogy milyen képzőművészeti alkotásokat ihlettek, sőt! kimono minták is! Nagy szerelmem :-)))

3. Olvastál már olyan könyvet, ami komolyan a frászt hozta rád, és félelmet keltett benned?

Ószakai éjszakák - brrr.... (nézett is nagyon szegény tanárnő, amikor szigorlaton PONT egy ebből való idézetet húztam, és mondtam, hogy nem olvastam a könyvet, mert lelkileg képtelen voltam rá :- )
Harry Potter :O Minden rész egyre borzalmasabb... A Tűz Serlege végképp kiakasztott, képtelen vagyok tovább olvasni. Szerencsére filmen fele olyan félelmetes nincs, mint a fantáziámban, úgyhogy majd filmen :-)

4. Mit használsz könyvjelzőnek?

Mikor mit... a kedvencem a sk. könyvjelzők, főleg amin Bars van :-)

5. Mikor szoktál olvasni? Otthon, munkahelyen, reggel, délben, este, alvás előtt … hm?

Mostanában alvás helyett sajna :(nem tudok aludni - viszont feküdnöm meg kéne...) Amúgy elég keveset... alvás, gyerek, scrap... de ha találok egy jó könyvet, akkor amikor csak van pár percem nekiesem :-)

6. Mi volt az első könyved amit olvastál?

Passz... viszont az első krimire emlékszem: Leslie L. Lawrence (volt akkor még ráírva ;-): "A suttógó árnyak öble". Nagyon félős voltam, de tetszett a borítója, és utána már nem tudtam abbahagyni... (általános 3-4-ben lehetett?)

7. Puha kötésű vagy kemény fedeles? (Úgy általában, nem az előző kérdéshez kapcsolódik.)

Lényegtelen, de az igénytelen vackokat GYŰLÖLÖM.

8. Mit olvasol most?

Rég találtam egy jó könyvet, úgyhogy mostanában csak a "Japán nyelvtani összefoglaló"-t forgatom a melóhoz...
Update: A bejegyzés írogatása közben közben eltelt pár nap, egyik hajnalban lecsúszott x-edjére az "Egy gésa emlékiratai", ma hajnalban pedig a "Garp szerint a világ"-ot kezdtem újra.. sajna elég kevés könyv-férőhelyünk van, így nagy részük dobozban. Amik elöl vannak, azok közül már nemigen tudok válogatni, mert lassan kívülről fújom őket...

9. Hányadik oldalon jársz?

Nyelvtani: Mikor hol, ami épp érdekel. Most az igeragozást néztem tegnap ;-)
Garp: nemtom, de úgysem folytatom, hanem inkább elővadászok valami mást a dobozokból...

10. Rajta hagyod a “kezed nyomát” a könyvön (belefirkálsz, véletlenül leeszed, leöntöd, egyéb barbárság)?

Könyvtől függ. Ha "tanulok" belőle, akkor ceruzával beleírok, aláhúzok... de rendes könyvben nem :-)

11. Befolyásol a könyv borítója és/vagy címe, hogy elolvasod-e az adott könyvet?

Nem, csak abban, hogy leveszem-e a boltban a polcról, vagy sem. (De szintén utálom az igénytelen kiadásokat...)

12. És az oldal szám?

Nem. Illetve NAGYON szeretem a sokszáz oldalas könyveket, mivel sajna túl gyorsan olvasok... Úgyhogy imádtam a "Gyűrűk Urát", a "Davinci-kód"-ot, az "Eragon" könyveket...

13. Hátralapozol, hogy tudd, mi lesz a vége?

Dehogy.

14. Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?

Egy rakás :-) Van pár könyv, aminek ha a végére érek, simán tudom előröl kezdeni, vagy bárhol belelapozok, ugyanúgy élvezem, mint legelőször.
Így hirtelen ami eszembe jut: "Alkimista", "Szederbor", "Illúziók", "Beszélgetések Istennel", "Garp szerint a világ", "Alapítvány sorozat", "Istenemberek", "Gyűrűk Ura", "N.P.", "Kitchen".. stb :-)

15. Ért könyvekkel kapcsolatos baleset?

Hát így konkrétan nem... de a 2. és 3. autóbalesetünknél olvastam az autóban, úgyhogy azóta autóban nem olvasok :-) (Igaz, ezek még gyerekkoromban voltak...)

16. Eladod -ajándékozod a könyveidet, vagy mániákusan ragaszkodsz hozzájuk, akkor is, ha nem tetszik?

Nem, ha nem esik jól ránézni, akkor elpasszolom, vagy mennek a könyvtárba. Minek őrizzek valamit, amit utálok...

17. Még a budiba is magaddal viszed az aktuális olvasmányt, vagy csak otthon olvasol, esetleg más meghatározott helyen?

Régebben bárhol és bármikor :-)

18. Tényleg, olvasol a mosdóban?

Gyerekkoromban ott nem zargattak :-)

19. Vezetsz az olvasmányaidban valamilyen rendszert, felírod-e az elolvasott/megvett/megveendő könyveket (esetleg árukkal együtt), netán olvasó naplót (ha ideírod a blogodat, megverlek)?

Jesszus... ennyire még én sem vagyok mániákus :-)

+1.: még valami hendikep?

NAGYON szeretem a könyveket, csak mostanában ritkán vásárolok. És imádom a régi könyveket - Pesten sokat vásároltam antikváriumban, de csak keleties témájúakat (albérletből-albérletbe hurcolni nem nagy élvezet több kilós dobozokat, szóval a többire ráérek maaajd gyűjtögetni alapon..)

És mivel eléggé későn jutottam el ehhez a bejegyzéshez is, gondolom, már mindenkinél volt - utánanézni sajna nem tudok, mert még arra sincs most időm+energiám, hogy blogokat olvassak (nemhogy régi bejegyzéseket :O)
De ha Valakinél még nem járt, jelezzen bátran ;-)

Szép napot!


1 megjegyzés:

Szilvi írta...

Felhatalmaztam magam és vittem a könyves játékot és tovább is adom, remélem nem gond:-).