Oldalak

2012. január 4., szerda

Háziasított Aloe

Az átültetés már rég esedékes szegény Aloémnál, de előtte lefényképeztem a burjánzását:


Sivatagi növény létére élvezi az itthoni párás levegőnket: gyorsan nő, gyönyörű és szimmetrikus - lenne... de nálunk inkább hasznos, és vagdosom szegénykét. Ennek ellenére hozza az újabb és újabb gyerekeket :) Ahányszor elmegyek mellette, áldom a természetet és hálával gondolok rá, amiért olyan sokszor segít. (Ellentétben a higitott bolti verziókkal.)
Böngészés ellenére sem sikerült rájönnöm, hogy igazi Aloe Vera-e, vagy sem, de ez igazából lényegtelen. Csak a valódi tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek:
- nagyon jó fájdalomcsillapító
- felgyorsítja a gyógyulást, és ráadásul sokkal szebben és tökéletesebben gyógyul az adott terület
- mivel vírusölő, herpesz ellen is jó :)

Így lehet használni (és nem jelenti azt, hogy minden csip-csup dolognál megnyesem ;)
  • bőr sérülésnél (nem vérző sebnél!): levágok egy darabka Aloe levelet, az egyik feléről levágom a külső zöld réteget (a zselés, nyálkás cucc a jó :), a meghagyott zöld külsőnél fogva ragasztom a ragtapaszra, hogy a zselés rész legyen a kezelendő testfelületen
  • Égésnél ugyanígy. 10 percen belül csillapítja az erős fájdalmat is, és nem keletkezik hatalmas vízhólyag. Naponta cserélem a kötést, addig amíg szinte teljesen be nem gyógyul. Szellőztetni csak addig szoktam, amíg nem jelentkezik a fájdalom.
  • egyéb bajoknál csak bekenem az adott felületet (pl. pattanás,gyulladás, epilálás után, stb.)
  • nyálkahártya bajainál: levágok egy darabkát, alaposan meghámozom (ami nem zselészínű, erős hasmenést okozhat, ezért veszélyes lehet!), majd rágcsálom, amíg csak bírom

Amit szintén nem tudok biztosan, de inkább jobb vigyázni: 
- baktériumölő, vírusölő hatása ellenére sem tenném nyílt sebbe (tetanus veszély) 
- a külső része alatt van 1 vékony réteg, ami erős hashajtó hatású (vagyis pl. várandósság alatt, gyomor betegségei esetén veszélyes elfogyasztani!)

Remélem nem kell majd használnotok, de ha szeretne Valaki, szívesen adok (jelenleg is 10 cserépben növögetnek az utódok :O)

Nincsenek megjegyzések: