Oldalak

2012. január 15., vasárnap

Shimacho: japán történelmi textil scrapbook

Az internetben az egyik legjobb, hogy teljesen váratlan dolgokra bukkanhat az ember: pl. a japan scrapbook history szavakkal egyszer csak az Ichiroya "Kimono Bolhapiac" oldalán találtam magam, és ott bukkantam először ezekre a "japán scrapbook"-nak titulált antik füzetekre, amit shimachō-nak hívnak.

Ezt a darabot már eladták:


Shimachō  (kiejtve: simacsó) 縞帳
縞 "shima": csík; 帳 "chō": könyv, (jegyzet)füzet.

Olyan füzet / könyv, amibe különböző (ruha)anyagokból kivágott csíkokat ragasztottak be.
Régen a hétköznapi asszonyok maguk szőtték az anyagokat a ruháikhoz, ezért az ötleteik és a szövésminták megőrzésére eltettek egy-egy kisebb darabot. Volt, aki egyszerűen csak gyűjtötte a szép mintákat, de a "hivatásos" takácsok illetve inasok is készítettek ilyet "tananyagnak", illetve az addigi munkásságuk bemutatására.
A legtöbb anyag hétköznapi használatra készült, ezért uralkodó a csíkos minta (ezt lehetett a legkönnyebben szőni) és a kék szín (az indigo volt a legáltalánosabb színező). Főleg kék, barna és sárga színeket használtak, amit növényi anyagokkal értek el, és csak Meiji 23 (1891) után jelentek meg a mesterségesen kezelt további színek.
A Meiji korszak (1868-1912) közepénél régebbiek legtöbbje pamut, mivel selymet csak a szamurájok, nemesek, papok hordtak. Kézzel készítették őket, de Meiji 10 (1878) után megjelentek a gépi szövésű anyagok. Amellett, hogy történelmi szempontból nagyon értékesek, szerintem gyönyörűek.

Ez a legrégebbi az Ichiroya oldalán megvásárolhatóak között: Meiji 13 (1881)-ból való, és az egyik legdrágább: 92.610 Yen. Van benne egy különlegesebb, teknős minta is:



Ebben van a legtöbb, összesen 977 mintadarab (és látszik a "japán könyvkötési mód"):

(forrás: Ichiroya)

Ennél is szépen látszik a "japán könyvkötés", és a borítón a felirat is látható:

(forrás: Ichiroya)


Egy igazi műalkotás:


Egy jegyzetekkel ellátott változat:

(forrás: MSD Studio)

Még két érdekesebb oldal: ezen a japán oldalon vannak még színes mintás "modernebb" változatok, a XX.sz. közepéről, ezen az angol nyelvűn régi és "újabb" is található (színes selyem darabkákkal).

2 megjegyzés:

Tipitá írta...

Köszi Hana! Ez jó kis ismertető volt!!

{Hana} írta...

Örülök, hogy (Neked is) tetszett! :D