Oldalak

2012. február 27., hétfő

Kisvakond

Kisvakond szerintem örök kedvenc, és most még inkább belopta magát a szívembe. Elsőre kissé meglepődtem, de nagyon tetszett mennyire tündérien (és egyszerűen) oldja meg a szül(et)és témáját.
A "Kisvakond és a születés" című részben a nyuszik az udvarlástól eljutnak egészen a szül(et)ésig. A kisnyuszik "létrehozásának" konkrét módja nincsen benne (csak összeölelkeznek és szivecske jelenik meg felettük), de a születés/szülés igen: Anyanyuszinak nő szépen a pocakja, majd lefekszik, kitgul egy lyuk rajta, óbégat egy sort, és kigurulnak a kicsi nyuszik. Így egyáltalán nem ijesztő :)

 
(kép forrása)

A másik kissé meglepő rész, a "Kisvakond álmodik", amikor egyszer csak teljesen meztelen lesz a főszereplő bácsi (amúgy nagyon cukin van ábrázolva :D).

 KISVAKOND
 "Apja" Zdeněk Miler cseh rajzfilmkészítő, illusztrátor, 1954-ben kapott egy megbízást, hogy készítsenek különböző oktatófimeket gyerekeknek (pl. a textilipar bemutatására ;). Az egyszerű propagandafilm ötletét elvetette, helyette úgy döntött, hogy egy kedves figura kalandjain keresztül tanítja a gyerekeket. Sokáig volt alkotói válságban, hogy ki legyen ez a "hős", mígnem véletlenül egy vakondtúrásba botlott, és így jött a kicsi vakond ötlete :) 
Így indult hosszú és kalandos útjára 1956-ban Kisvakond. Az első film, a "Kisvakond nadrágja"a Velencei Filmfesztiválon elnyerte az Ezüst Oroszlán díjat. 
Nagyon gyorsan népszerű lett számos országban. A szereplők eleinte beszéltek, de mivel szerették volna a gyerekek számára még egyszerűbbé és érthetőbbé tenni, később gesztusokkal és különféle hangokkal fejezték ki magukat a szereplők.
Zdeněk Miler 2011. November 30-án hunyt el, addig összesen 52 hosszabb-rövidebb Kisvakond filmet készített. Ezekben néha eléggé nehéz témákat dolgozott fel (szerintem) zseniálisan, és kedvesen, bájosan ismerteti meg a gyerekekkel. Mégis őszintén és reálisan.


2 megjegyzés:

Szilvi írta...

Huh, én meg ki voltam akadva a születéses részen, pedig távol áll tőlem minden prüdéria sőőőőt! Nálunk is nagy kedvenc volt a Kisvakond amúgy, mára persze kinőtte az 5 éves fiacskám, a lánykát meg egyenlőre nem érdekli a tv.

{Hana} írta...

Hja, elsőre elég fura Kisvakondtól ilyen :D Nálunk még mindig előkerül néha...(remélem még jó darabig)