Oldalak

2012. február 6., hétfő

Virusrtó tea

"Kevés a gyerek, túl sok a vírus" lehetne átfogalmazni a mondást az ovira vonatkoztatva: hányás, hasmenés,  és a "7fejű sárkány" mind a hét feje szerepel a top listán. A genetikának és a fokhagymás túrónak hála, nálunk ősz óta eddig "csak" orrfolyás volt :)

Ám ha támadnak a vírusok:
felnőttként igyekszünk minél kevesebbet mulasztani a munkából, anyaként pedig az egyik legnehezebb időszak, amikor gyerekünk beteg - ráadásul az orvosok sem jelentenek túl sok segítséget: ránk zúdítanak egy tonna információt, majd közlik: "Válasszon".  Szerencséje van azoknak, akiknek halvány emléke még van a sajt gyerekkorukról, és a gyógymódokról.

Kiskoromtól kezdve, ha lázas voltam, kihánytam mindent (értsd lázcsillapítót is, így maradt volna a kúp - brrr) Egy ismerősünk férje adta ezt végtelenül egyszerű, de annál hatásosabb receptet, mint kiderült, nem véletlenül: Ő volt Miriszlai Ernő professzor - a Tűzoltó utcai Klinika híres fül-orr gégész professzora, a "7fejű sárkány" ellenes harc fő lovagja, és az orrszívó-porszívó feltalálója.

Ez a tea nem csak magas láz esetén, de vírusos hányásnál, hasmenésnél is kiváló.
A recept:
- főzzünk 2 liter gyenge teát (vörös tea manapság  a legjobb)
- keverjünk hozzá 10 dkg cukor(lehetőleg barnacukrot)
- és 1 tk. sót.
Hűtsük iható, kellemesen langyos hőmérsékletűre. Lassan, kortyonként kell  a beteggel ittani, kb. 5-10 percenként 1-2 kortyot.  Az első egy-két adagot még kihányhatja, de ez nem baj, "aminek ki kell jönnie, az jöjjön ki". 
Hatása: 
- meggyugtatja a gyomrot, átmossa a szervezetet.
- biztosítja a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt, plussz a cukor energiát biztosít, a só pedig pótolja a sóveszteséget.
(Szoptatós anyaként, lázasan, hányással-hasmenéssel is volt, hogy 1 napig ezen éltem, és simán tudtam szoptatni is mellette. Gyerekkoromban pedig egyetlen "hátránya" volt, hogy egy napon belül jobban lettem, így nagyon hamar mehettem suliba :)
A további étrend:
1. A felnőttek hajlamosak az eszükkel cselekedni, de a gyermek szervezete még tudja a dolgát: amíg nem éhes, ne erőltessük. De a Szülő fontos feladata itatni itatni itatni!
2. Amint jobban érzi magát, jelentkezni fog az éhség is: legjobb a vízben főtt krumpli vagy a nagyon puhára főzőtt barnarizs, majd ha már ezeket tolerálja a gyomor, jöhet egy kis reszelt alma (én speciel utáltam lereszelve, így meg kellett ígérnem, hogy nagyon-nagyon megrágom :) Azért jobbak, mint a piritós vagy a ropi, mert gyógyító táplálékok: magasabb tápértékük mellett gyulladáscsökkentő hatásuk is van, így nyugtatják a gyomrot.
3. Ezután következhetnek a diétás ételek: pl. nekem a kedvencem a "becsinált csirke" volt (vízben megfőzött csirke, pici petrezselyemmel és liszttel besűrítve a levét)  főtt krumplival - felnőtt vegaként "becsinált répa" lett helyette.
Manapság mindenhol kapható már Normaflore probiotikum, ami gyorsítja a bélflóra helyreállítását - minőségi (nem drága, hanem megfelelő tápértékű) ételek fogyasztása mellett azonban ez is megfelelő ütemben és magától helyreáll.

Ami érdekes, hogy gyerekkoromban a hideg ital esett a legjobban - főleg a meggybefőtt leve, amit csak nagy rimánkodás mellett ihattam betegen, sőt emlékszem felsős koromban nagy titokban dézsmáltam meg, annyira kívántam :)
Erre vonatkozóan nemrég találtam egy klassz kis cikket itt (sok pontban hasonlít Miriszlai Prof javaslatára :), ahol viszont a hideg SZŐLŐlét írják hányás-hasmenés esetére. Érdemes megjegyezni, hátha valakinek az válik be jobban!

De inkább egyetek hetente egyszer nyers fokhagymát és kívánom, hogy ne kelljen kipróbálni egyiket sem :D


Nincsenek megjegyzések: