Mert a fokhagyma jó és egészséges, immunrendszer erősítőként heti 1 gerezd elég lenne... Hányszor hallottam ezt Nagyapámtól! Csak épp a gyereket nem lehet ezzel meggyőzni, mert szerinte csíp és büdös, és különben sem jó, ami kell. Nem vagyok az erőszak és a parancsolás híve, annál inkább a kreativitásé, így én ez sütöttem ki:
Figyelem! Nem a recept a lényeges benne, hanem a felvezetés :)
1. Összezúztam egy gerezd fokhagymát, pár csepp citromlével és egy csipet sóval összekevertem, hogy elvegyem kissé az ízét, illatát. (Felnőtteknek is praktikus napközbenre ;)
Aztán egy szép kistálkában még hozzákevertem az alábbiakat:
250 g túró
3 ek tejföl
½ tk őrölt szegfűszeg
½ tk őrölt gyömbér
1 csipet kurkuma (nehogy meglátszódjon a színe)
ízlés szerinti mennyiségű só
(nem szeretem a túl sós ételeket, de itt nem elég egy csipet, fontos, hogy finom ízt kapjunk :)
(nem szeretem a túl sós ételeket, de itt nem elég egy csipet, fontos, hogy finom ízt kapjunk :)
2. Előrelátóan egyből 4 kiflit karikáztam fel, és megpirítottam.
3. A vacsoránál a gyerekek kapták a szokásos, hőn óhajtott melegszendvicsüket. Én pedig leültem, magam elé tettem a tálkám és a nagy halom pirított kiflikarikát, majd szó nélkül elkezdtem mártogatni.
4. Nem maradt el a várt hatás. Kikerekedett szemmel néztek. - „Anya, te mit eszel? Megkóstolhatom?”- kérdezte a nagyon válogatós, és minden újdonságtól idegenkedő nagyfiam.
És azóta is sokszor kéri önként és dalolva, hogy vacsira "mártogatós túró legyen karikakiflivel" :D
Volt már: piros (paprikával), sárga (több kurkumával), zöld (petrezselyemmel, bazsalikommal, metélőhagymával), de a végtelenségig lehet variálni.
A sütikiszúrós ötletet is kipróbáltam: még fel sem tálaltam, máris kis kezek dézsmálták a virág alakú uborkát, a mozdony és ló alakú pirítóst. És a vitorlásnak álcázott paradicsom+paprika is hamar más vizekre hajózott...
Jó étvágyat és jó egészséget! :D
2 megjegyzés:
Ügyes trükk!
Nyamm! És trükkös! ;)
Megjegyzés küldése